От днес влезе в сила използването на електронната рецептурна книжка (ЕРК).

...
От днес влезе в сила използването на електронната рецептурна книжка (ЕРК).
Коментари Харесай

Днес влезе в употреба електронната рецептурна книжка |

От днес влезе в действие потреблението на електронната рецептурна брошура (ЕРК). Тя ще се издава онлайн от общопрактикуващите лекари. 

Те ще могат да вписват в нея нови диагнози или да деактивират към този момент вписани. Информацията по към този момент издадените хартиени рецептурни книжки ще бъде налична онлайн за медицинските експерти (магистър-фармацевти и лекари) през техните софтуери.

Отпада нуждата от вписването в ЕРК и хартиената рецептурна брошура на издадени и изпълнени електронни наставления от договорните сътрудници на РЗОК/НЗОК.

Хартиената рецептурна брошура би трябвало да се показва в аптека единствено в следните случаи:

- за всички хартиени предписания за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни, издадени преди 01.06.2021 г.;

- за всички издадени електронни предписания преди да бъде въведена ЕРК (преди 01.07.2021 г.)

Всички данни по годни рецептурни книжки (които са употребявани досега от пациентите) са пренесени в електронния вид на рецептурната брошура. Лекарите от първичната и профилираната здравна помощ и аптеките имат техническа опция да употребяват предоставените от НЗОК електронни услуги:

- вписване на нова ЕРК;
- смяна на диагнози в ЕРК;
- извеждане на информация за издадени и изпълнени предписания.

Възникналите механически усложнения с медицинския или аптечния програмен продукт би трябвало да бъдат отстранени до 15 юли. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР